Излез от офиса

 

10469217_10204629335283766_5218269284673893989_n

Ако народът ни беше  маркетолог, то би поместил в една малка книжка своите мъдрости. Една от всеизвестните  поговорки гласи  : „Невиждани очи се забравят”. 

Истината е, че инертността и комуникациите  създадоха  „скрития човек”. Това, което изгубихме  от доброто  старо време  е  възможността да  имаме пряк контакт и  причина да се виждаме с хората.  Водим дълги чатове, говорим по телефона, или пишем  няколко „мейла”. Дали обаче е достатъчно? И дали това  се случи, защото сме затрупани с работа или е чиста  проява на мързел? Ако сме затрупани с работа, защо се оплакваме? Всичко е наред и животът ни кипи?!  Ако обаче клиентът не чука на вратата, дали да чакаме онова почукване? Ами ако не!

Какво чакаме тогава? Щом планината  не иска да отиде при Мохамед, тогава Мохамед ще се дотътри до нея. Моя личен опит показва, че клиентите ни не са врагове, не са и касичка за пари. Ако настояваме да  се срещаме с тях само  поради  финансова причина, то тогава  се настанява онова неприятно, враждебно отношение. Клиентът е приятел, партнъор, семейство!  Досега  битуваше  правилото : „Пази дистанция”. Клиентът обаче не е вещ за еднократна употреба. Той иска уютна среда, той иска удобство, той иска да намери доверения човек на който да възложи проблемите си.

Най – добрият начин да се стопи тази бариера е личния контакт! Обади се по телефона, поискай среща дори и за  десет минути. Поговорете за работа, сподели му какво се случва с делата, разкажи му това, което го вълнува, дай му информация. Накарай го да се чувства СПЕЦИАЛЕН!  Това усещане той пази дълбоко в себе си и създава онази важна връзка на доверие между  двама ви.

Ако унищожиш в себе си усещането за важност и  тежест, стоейки в празния офис и потърсиш близостта на  клиента си, той ще ти се отблагодари с необходимото внимание, уважение, лоялност и преданост. ЗАТОВА ИЗЛЕЗ ОТ ОФИСА И ОБИКАЛЯЙ! Напомняй за себе си,  влизай от среща в среща,  бъди динамичен, а не статичен! Това е  истинския модел на поведение на успешните хора!

Извади  визитника,  направи списък с важните клиенти. Обади се и определи среща!   Научи че, КОНТАКТИТЕ СА ТЪРСИМИ, А НЕ НОСИМИ! Няма значение къде ще се видите, важното е да поддържаш жива динамиката на тези отношения. Действай!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *